ISO 22000:2018- Ασφάλεια τροφίμων

To ISO 22000 είναι ένα πρότυπο που πιστοποιεί το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) που έχει εγκαταστήσει μια εταιρεία.
Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο που περιγράφει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος της διαχείρισης παραγωγής ασφαλών τροφίμων.
Το ISO 22000 εφαρμόζεται στις εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται τρόφιμα και ζωοτροφές ή παράγουν προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Το πρότυπο αυτό εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου για την δημόσια υγεία που μπορούν να επηρεάσουν το τρόφιμο σε όλα τα στάδια της παρασκευής του και προτείνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ελέγχου για την αντιμετώπισή τους.
Η πιστοποίηση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική αλλά πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να πιστοποιήσουν το Σύστημα τους κατά ISO 22000 καθώς προσδίδει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, διασφαλίζει τη κάλυψη των νομοθετικών απαιτήσεων και προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή.